Øvelse gør mester: Tal sammen!

I sidste uge var MEDBORGERNE til Fællesskabets Dag i Nørrebrohallen, hvor vi i selskab med tale-lystne deltagere satte fokus på vores spirende borgeralliance, og hvorfor dét at møde nye mennesker er kernen i vores arbejde.

Hvis vi helhjertet ønsker at styrke byens fællesskaber, hvad er så vigtigere end at øve sig i at møde nye mennesker? Selvom man kan forledes til at tro, at det hænger anderledes sammen, så lærer vi ikke hinanden at kende blot ved at bo i samme opgang, at modtage medlemsblade fra fagforeningen eller at deltage i et arrangement for fællesskab. Vi skal også turde snakke sammen om det, som er vigtigt for os. Fællesskab handler om at mødes, og ikke bare være til møde.

I sidste uge var MEDBORGERNE til Fællesskabets Dag i Nørrebrohallen, hvor vi i selskab med tale-lystne deltagere satte fokus på vores spirende borgeralliance, og hvorfor dét at møde nye mennesker er kernen i vores arbejde. Hør en mini-podcast fra workshoppen her.

Onsdagens workshop handlede særligt om, hvordan vi taler sammen på nye måder om de sager, som rører os. Hvordan undgår vi at sætte den samme gamle grammofonplade på, når vi møder en fremmed? Hvordan kan vi øve os i at tale om emner, der er mere inspirerende end vores gængse default, hvor vi spørger om job og bopæl?

20161123_Medborgerne_7786-600x400.jpg

Et centralt element i MEDBORGERNEs arbejde er netop værktøjet én-til-én-samtalen. I en én-til-én-samtale sørger man for at lytte opmærksomt, være nysgerrig og spørge ind til dét, som ens samtalepartner deler med én. Hvordan ser verden ud fra hendes eller hans perspektiv?

Det vigtigste spørgsmål at stille i den sammenhæng er ‘hvorfor?’, fordi det afslører noget om, hvad der ligger til grund for din samtalepartners holdninger og valg. Det er vigtigt, at samtalen ikke bliver et forceret interview, men er et ligeværdigt møde, hvor begge har mulighed for at dele lidt af sig selv og forstå hinandens motivationer, bekymringer og håb.

 

En af deltagerne ved workshoppen var Søren Tolshave fra Nørrebro Skateboard Union. Ifølge Søren rammer MEDBORGERNE og dagens workshop ned i noget essentielt i det danske samfund i dag: “Vi er blevet en broget flok, og det er som om, at folk er blevet lidt bange for hinanden. Man har ligesom en fortælling om, at der engang var et Danmark, hvor alle var ens, og derfor kunne man tale med hinanden”.

For Søren er der tale om et behov for, at vi genopdager, hvordan vi forener os om dét, som er vigtigt. “Og det er måske dér, hvor der er brug for et opråb fra noget som MEDBORGERNE, som siger: Du skal også tilbyde noget! En del af at være menneske og være borger, det er at engagere sig og være noget for andre mennesker”, afslutter Søren.

Det kan næsten ikke siges bedre. Tak, Søren. Og tak til onsdagens deltagere og deres gå-på-mod og talelyst!

Tekst af Anne Berg, der er i virksomhedspraktik hos Medborgerne.

Billeder af Steve McFarland.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

Vær med Spred budskabet

get updates