På besøg hos London Citizens

I sidste uge var vi i London og besøge London Citizens, den største af de lokale borgeralliancer, der udgør Citizens UK. Anledningen var det nært forestående borgmestervalg i London og det meget ambitiøse valgmøde, som London Citizens organiserede som deres del af valgkampen.

I sportshallen The Copper Box samledes over 6000 borgere fra London Citizens' 250 medlemsorganisationer til at konfrontere de to førende borgmesterkandidater, de konservatives Zac Goldsmith og Labour's Sadiq Khan.

ChZNyLjW4AElA_a-600x256.jpg

 

6000 personer til en politisk begivenhed er utroligt mange. Valgmødet menes faktisk at være den største indendørs politiske begivenhed i Storbritanniens historie. Det viser den magt og gennemslagskraft, som London Citizens har formået at opbygge over de 25 år, der er gået siden de startede i Østlondon i de tidlige 1990ere.

Formålet med valgmødet var ikke at lade de to kandidater debattere med hinanden, som man almindeligvis ser det på TV. Men i stedet at give de to kandidater mulighed for at forholde sig konkret til den politiske dagsorden, som London Citizens' medlemsorganisationer i fællesskab har udarbejdet over det sidste års tid. Valgmødet er en invitation til samarbejde mellem Londons civilsamfundsorganisationer og den kommende borgmester.

Det centrale tema for aftenen var boligsituationen i London. London er en af verdens dyreste byer, hvor du let kan betale op mod 20.000 kr om måneden for et værelse i det centrale London, og 2-værelseslejligheder koster op mod 5 millioner kroner. Dette gør det nærmest umuligt for unge at flytte hjemmefra og nye familier at finde hjem, som de har råd til. Det skævvrider hele byen. Derfor fremsatte London Citizens en række krav til de to kandidater, som de bad dem om at forpligte sig på: 50% billige boliger i alle nye udstykninger, en fælles standard for en "Living Rent" – et huslejeloft på 1/3 af gennemsnitlig lønindkomst, 1000 nye andelsboliger og meget mere.

Du kan se aftenens forløb fra live-transmissionen her:

Fokus var ikke kun på politik, men også på at fejre den mangfoldighed, som London Citizens samler: Jødiske, muslimske og kristne kor. Et kæmpestort latinamerikansk danseshow. En parade af alle de professioner, der er afgørende for at få en by til at fungere, med alt fra rengøringsassistenter og dagplejemødre til læger og skraldemænd.

ChSAFj2WYAE7kPF-600x341.jpg

ChSDGFMWgAABeqf-600x600.jpg

Der var stærke historier fra nogle af de personer, der bliver direkte berørt af den førte politik. Hør for eksempel disse to unge mennesker, der fortæller om deres kamp for at blive anerkendt som medborgere i London:

Vi havde arrangeret en lille Medborgerne-inspirationstur for lokale borgere og ledere fra kirker, moskeer, fagforeninger, boligorganisationer, studenterorganisationer mm. fra Nørrebro og Bispebjerg, så de kunne få lejlighed til at se en lokal borgeralliance i aktion og opleve den energi og handlekraft, der opstår, når borgere organiserer sig for det fælles bedste. Og på sigt kunne holde lokale politikere ansvarlige på lignende vis.

ChOmgABWwAAF805-600x450.jpg

Hvis du og din organisation er interesseret i at indgå i dette samarbejde, så skal I endelig kontakte os. Så fortæller vi gerne nærmere over en kop kaffe.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

Vær med Spred budskabet

get updates